Åt upp de sista skivorna av mitt hembakta bröd till frukost i går, så det e bara att kavla upp ärmarna om det ska bli gott bröd till frukosten. Jag använder en hushållsassistent när jag bakar, men det går fint att knåda för hand eller med degkrokarna på en elvisp.
Surdegsgrunden använder jag som smaksättning, den tillsammans med linfrön ger en fyllig och fin smak. Är du intresserad av att läsa mer om surdegar och surdegsbak kan du göra det på Pain de Martin, en blogg som jag varmt rekommenderar.
Rågbröd med valnötter, russin och solrosfrö
Recept, 2 limpor
1dl Krossat linfrö
2,5dl Vatten, ljummet
---
2dl Surdegsgrund
2msk Honung
---
200gr Rågmjöl
150gr Vetemjöl special
7gr Torrjäst
9gr Salt
---
1dl Solrosfrö
1dl Russin
1½dl hela valnötter
Degen
Blanda ihop linfrö och vatten, och låt svälla i 20 minuter. Det kommer att bli geléaktigt, det är kostfibrerna som reagerar med vattnet Linfröna gör att brödet blir saftigare och står sig längre, förutom att de skänker en bra smak.
Häll ner linfrö och vatten, surdegsgrunden och honungen i degblandaren och blanda på långsam fart
Mät upp mjöl, salt och torrjästen, blanda runt och häll ner i degblandaren, låt den arbeta degen i 5 minuter. Degen är nu färdigarbetad. Häll ner solrosfröna, russinen, valnötterna och låt gå några varv till så att de fördelas i degen.
Jäsning 1
Täck med en bakduk och låt jäsa ungefär 20 minuter.Dela den färdigjästa degen i två delar, den är rätt kladdig, Vänd bitarna i rågmjöl och forma till två limpor. Nu ska degen jäsa igen.
Jäsning 2
Täck limporna med en bakduk och låt jäsa 20 minuter till. Under tiden kan du sätta ugnen på 250grader, och sätta in en bakplåt. Lägger du bröden direkt på en varm bakplåt när du skickar in dem i ugnen får du en bättra skorpa på undersidan.
Efter 20 minuter bör de ha kommit upp i dubbel storlek, om inte, låt stå några minuter till. lägg ett snitt i varje bröd, det förhindrar att dem spricker under gräddningen. Så här kan det se ut.
Gräddning
Sänk temperaturen i ugnen till 225grader, på med degen på den varma plåten och ställ in en ugnsfast form, eller plåt, med ett par deciliter vatten. Ångan som blir bättrar på skorpan, var dock försiktig. För mycket vatten gör att ugnen inte hinner torka ur innan brödet är färdiggräddat, och de får en mjuk yta istället. Jag gräddar mina bröd i 24 minuter, och dubbelkollar genom att vända på dem och knacka med fingerspetsen på undersidan. Låter det dovt ihåligt, då är de klara och ser såhär underbart goda ut.
Lycka till med ditt bak, och spana som sagt gärna in Pain de Martins blogg för mycket mer tips om brödrecept.
Mmm detta är gott!!!! Särskilt när man får en överraskning i påsen ;-)
SvaraRadera//Fien