Den här rätten tjänar något ofantligt på att du använder färska kycklingfiléer. Andra gången jag lagade använde jag frysta och mörade filéer, resultatet blev en mindre smakfull kyckling. Jag antar att det beror på att filéerna redan var sprängfyllda med saltvatten (mörningen) och hade svårt att dra åt sig smakerna.
Potatisen och kycklingen tar lika lång tid i ugnen, vilket är smidigt. Du har bara en timer att hålla reda på. Börjar du med kycklingen hinner den stå och gotta sig lite i vinet medan du gör klart potatisen.
Okej då kör vi.
Recept, 2p

2st Kycklingfiléer
2msk Olivolja
1dl Vitt vin
½ Solo vitlök
3st små Rödlökar
4st Körsbärstomater
Timjan
Rosmarin
Salt
Peppar
Ställ ugnen på 200grader och lägg kycklingfiléerna i formen, skala rödlökarna, skala och krossa vitlöken och lägg alla ingredienser ovanpå filéerna. Salta och peppra och på med locket. Har du inget lock till din form kan du använda ugnsfolie. Om du gräddar i en helt öppen form flyr mycket av smakerna iväg, ett lock kapslar in dem och "tvingar" in dem i kycklingen.
Saltbakad potatis
Att saltbaka potatis är ett, i mitt tycke, underbart sätt att tillaga potatis. Det går inte att misslyckas, oavsett om du skulle begrava dem i salt så får de en alldeles lagom saltsmak. Inget vatten som kan koka över. Potatisen får en mjuk, nästan krämig, konsistens och passar till allt, speciellt till grillat!
Tvätta potatisen under rinnande vatten, skala ej! Skalet fungerar som en barriär mot saltet, och gör att de får en alldeles lagom sälta, och låt dem torka lite. Häll ut ett jämnt lager av grovsaltet ungefär 5mm tjockt, placera sen ut potatisen.
Ställ in kycklingen och potatisen i ugnen, det tar ca 30-35 minuter. När du använder folie som lock reflekteras en del av värmen och tillagningstiden ökar. Räkna ca 50minuter, lyft upp och kontrollera kycklingen genom att skära i den tjockaste delen. Köttet skall vara vitt rakt igenom. Beroende på potatisens storlek kan tiden variera, känn efter med en potatissticka. De skall vara mjuka rakt igenom.
Medan kycklingen och potatisen gottar sig i ugnen påbörjar du såsen. Den tar max 10minuter, inklusive hackandet av löken så du behöver inte stressa.
Sås
1½dl Creme fraiche
½ Gul lök
1msk Smör
1dl Spad från kycklingen
Salt
Peppar
Finhacka löken och låt den fräsa mjuk, klicka i creme fraichen och låt sjuda försiktigt. När kycklingen är klar tar du spadet och häller ner det i kastrullen, saltar och peppar. Din sås är klar och rätten är färdig att servera.
Jag föreslår att du serverar direkt från ugnsfaten, rätten lämpar sig visuellt och aromatiskt bäst för det.
Ska fan testa detta med, är inne i en kyckling period nu :)
SvaraRaderaDenna rätt var väldigt god och lättlagad. Men en fråga bara, har du varmluftsugn eller vanlig ugn? Då jag körde både potatis och kyckling samtidigt och det tog lite mer än timme i ugnen, men jag har ingen varmluftsugn och tror att det kan bero på det....
SvaraRaderaDet var en väldig skillnad, använde du folie som lock?
SvaraRaderaOch kycklingen var tinad?
Färsk kycklingfile och folie som lock, check :) Men min ugn kan vara lite halvt retaderad med....
SvaraRaderaKan vara så, samt folien. Den reflekterar en del av värmen, själv använde jag glaslock. Men jag ska ändra i receptet så det blir korrekt även med folie
SvaraRadera