måndag 22 augusti 2011

Klar nudelsoppa med räkor & limesalt


En enkel och väldigt god nudelsoppa, limesaltet blir en fräsch detalj. Limekaffirblad och citrongräset är kanske inte något som alla har hemma i skåpet, men soppan blir nästan lika god utan dem. Vill du följa receptet rakt av kan du hitta dem i en välsorterad livsmedelsbutik. Citrongräset finns förmodligen i en av fruktavdelningens i en kylar, och limekaffirbladen på den asiatiska hyllan.

Recept, 2p
Nudelsoppa
½ Solo vitlök
1cm Ingefära
2st Limekaffirblad
1st Citrongräs

2st Vårlökar
½ röd Paprika
10st små champinjoner
200gram Morot
½ Zuccini (Squash)
1burk Vattenkastanjer

6dl Vatten
½ tärning Hönsbuljong
½ tärning Grönsaksbuljong

Glasnudlar - följ receptet på förpackningen


Limesalt
Skalet av 1st Lime
2tsk Salt

Riv av limskalet och blanda med saltet


Räkmarinad
10st råa Räkor
3msk Olja
½ pressad Lime
1krm Salt
2tsk Sambal Oelek
1/4 Solo vitlök, pressas
1tsk riven Ingefära



Blanda ingredienserna till marinaden, och lägg ner räkorna. Låt de marineras 15-20 min innan du trär upp dem på träspett. (Tillaga dem när soppan nästan är klar.) Stek dem i smör, och rätt hög temperatur. De blir klara väldigt fort och vi vill åt en fin knaprig yta utan att de blir sega inuti. En bra räka ska vara mjuk i mitten och påminner nästan lite om vitfisk (torsk) i konsistensen.


Banka, inte allt för hårt, på citrongräset med ex handtaget på en kökskniv eller en kavel. Limegräset skall fortfarande vara helt, meningen är att bryta sönder fibrerna inuti för att få ut smakerna lättare. Dela citrongräset i 3-4 bitar. Finhacka ingefäran och pressa vitlöken, fräs några minuter i olja tillsammans med limekaffirbladen och citrongräset. Häll på vattnet och lägg i buljongen. Låt det sjuda 10-15 minuter.

Under tiden skär du grönsakerna, alternativt öppnar en burk med wokgrönsaker och sköljer dem. Lägg i champinjonerna och låt dem sjuda några minuter, ta upp citrongräs och limekaffirblad. Lägg i grönsakerna och sätt på nudlarna. Låt sjuda ca 10 minuter, stek under tiden räkspetten. Smaka av soppan så att grönsakerna har den konsistens du önskar.


Lägg en portion glasnudlar i en skål, häll över soppan. Lägg räkspettet på kanten och garnera med limeskalet.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar