Det här receptet har hämtat inspiration från en kompis flickvän, hon gjorde sin version så bra att jag inte kunde undgå att inspireras till min egen variant. Tack Sofie, du är en ständig inspirationskälla.
Ris är underbart, det smakar... knappt ingenting alls. Det här är i och för sig tjusningen med ris, den väldigt neutrala smaken gör att du kan servera det till i stort sett vad som helst.
Men jag vill ha lite mer, spänning, i mitt ris. Så jag smakade upp det med lök, buljong, vin och grönsaker. Du kan använda vilka grönsaker du än känner för. Själv hittade jag lite frysta ärtor, en burk majs till det köpte jag paprika och nyskördade morötter. En ytterligare tvist var att jag grundade som med ett pilaffris. Pilaffris får du när du steker riset glansigt i kastrullen med lök innan du slår på vattnet och låter det koka.
Recept 4p

4st kycklingfiléer
6tsk Tapenade
8st Soltorkade tomater, delas på mitten
Ugnsfast form
Tomatgräddsås
1st Gul lök
½st Solo-vitlök
5dl Matlagningsgrädde
1msk Tomatpuré
1st tärning Hönsbuljong
Salt
Peppar
Kycklingen görs i två steg, filéerna och såsen som de skall tillagas i.
Om du gör såsen först så får den småputtra under tiden som kycklingen fixas.
Hacka löken, pressa vitlöken och fräs på låg värme i smör. När löken är glansig slår du på grädden, klickar i tomatpurén och rör ut den. Lägger sen ner buljongtärningen och låter det sjuda. Under tiden kan du preparerar filéerna.
Lägg några snitt tvärs över filéerna, fyll dem med tapenaden och stick ner en bit soltorkad tomat i varje snitt.
Det borde se ut något såhär när du är klar. Lägg ner i formen och häll såsen runt filéerna. Grädda i ugnen, ca 20 min i 200 grader.
Grönsaksris
4dl Ris
½dl Gul lök
7 ½dl Vatten
½dl Vitt vin
½ tärning Grönsaksbuljong
Salt
1dl Majs
1dl Ärtor
1dl tärnad Paprika
1dl tärnad Morot
Hacka löken fint och stek i smör på låg temperatur, den ska inte få färg bara bli mjuk. Häll ner riset och stek det försiktigt till det är lite genomskinligt. Häll på vinet och låt dra in, häll i vatten, salt och en buljongtärningsbiten.
När all vätska kokat bort från riset, vilket bör ta ca 10-15min från att det börjat koka. Du kontrollerar genom att peta undan riset så att du ser kastrullbottnen, eller vätska. Dra undan kastrullen från plattan och låt riset dra i 10 min till.
Dags för morotstärningarna
Medan riset står och drar kokar du upp lätt saltat vatten, häller ner morotstärningarna och låter dem sjuda några minuter. Smaka på dem så du är nöjd med konsistensen. Slå av det varma vattnet och spola dem i iskallt vatten. Det gör du för att avstanna kokningen, om du inte gör det så kommer de att bli mycket mjukare när du serverar dem.
Precis innan du skall servera, häll ner grönsakerna i riset och rör om. Klart!
Du är la för gullig!!! Då blir det att jag testar din version nästa gång :-)Ser väldans gott ut!
SvaraRadera//Fien
Ser helt magiskt ut, ska prova detta nästa vecka.. Men jag tycker att det verkar lite med endast 20 min gräddning i ugnen med kycklingen. Men jag litar på dig :)
SvaraRaderaOm du vill vara säker, kör dem i 25 min. Du kan alltid ta upp en och snitta på den tjockaste delen, skulle den inte vara klar så är det bara att stoppa tillbaka den och köra några minuter till.
SvaraRadera