När du wokar skall pannan alltid ha kontakt med värmen, och det skall vara en hög temperatur, 170-180 grader. Woka betyder just "att steka hastigt", gärna i olja eftersom den klarar högre temperaturer än smör. Det är även viktigt att alla ingredienser blir klara samtidigt.
Till den här woken försökte jag mig på en svart kokosrisotto, vilken ni ser på bilderna. Varför jag bytt ut den mot glasnudlar i receptet är för att jag inte är riktigt nöjd med resultatet. Den blev väldigt "tung" i smaken, vilket inte passade med den lätta och fräscha woken. Den tog för övrigt ca 60min att göra, vilket heller inte matchar med en wok som ska bli klar snabbt. Vill du testa eller experimentera själv hittar du receptet längst ner.
Recept, 4p
Wok
½ Gul paprika
½ Röd paprika
3st Vårlök
½ Zuccini (Squash)
1st Morot (200gr)
2st Äpple (ex Jazz)
2st Kycklingfiléer
Fisksås eller Salt
Glasnudlar - följ receptet på förpackningen
2msk olja
3tsk Sambal Oelek
2tsk riven Ingefära
½ pressad Solo vitlök
Woksås
3msk Olja
4msk Sambal Oelek
3tsk riven Ingefära
½ pressad Solo vitlök
Juicen från en halv lime
Strimla kycklingen i ½ cm tjocka skivor, rör ihop marinaden och blanda med kycklingen. Låt dra ca 20 min.Strimla under tiden grönsakerna, tänk på att göra morötterna något tunnare än övriga ingredienser, eftersom de tar längre tid på sig att bli klara annars.
Koka upp vattnet till nudlarna, salta lätt och lägg i nudlarna. Rör ihop woksåsen. Värm upp wokpannan, häll av marinaden från kycklingen. Stek kycklingen klar och lyft upp i en skål, stek morötterna någon minut innan du lägger i resten av grönsakerna, kycklingen och häller över woksåsen. Rör runt och låt det bli riktigt varmt. Salta eller droppa över fisksåsen.
Servera gärna med färskplockad thaibasilika.
Svart kokosrisotto:
3dl Svart Thairis
½ Gul lök
½ Solo Vitlök
1st burk Kokosmjölk, (80% kokos 20% vatten)
Vatten
Salt
Peppar
Finhacka ½ gul lök och ½ Solo vitlök, fräs i olja utan att ta färg. Tillsätt riset och fräs några minuter till. Värm under tiden upp kokosmjölken i en kastrull. Tillsätt kokosmjölken 1-2dl i taget, riset kommer att färga kokosmjölken lila till en början, i slutet kommer riset ha färgat av sig så pass att risotton är svart. När du är nöjd med kokossmaken och behöver fortsätta spä, byt ut mot vatten. Kom ihåg att röra ofta
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar