torsdag 29 september 2011

Klassisk köttsoppa



En enkel och lika klassisk köttsoppa. Inget fansy-pansy som Per Morberg skulle sagt, utan hederlig rustik husmanskost när den är som bäst. Ett riktigt trumfkort eller höstruskig kväll, passa på att göra den nu och frysa in. Rotfrukter finns i överflöd för tillfället och är väldigt billigt. Vill du vara riktigt rustik kokar du egen eller köper riktig köttfond på någon saluhall, men i det här receptet har jag gjort det enkla och tagit buljongtärningar.

Recept, 8p

Soppa
150gr Rotselleri
350gr morot
200gr Palsternacka
350gr vitkål
450gr Potatis, fast sort
100gr Purjolök
½ Solovitlök
1-2 tärningar Köttbuljong alt oxbuljong
Salt
Vatten

Förkok
500gr Högrev med ben - sparas till soppan
250gr Rimmat sidfläsk - sparas till soppan
1st Morot
1st Gul lök

2st lagerblad
8-10 Vitpepparkorn

Lägg högreven och det rimmade sidfläsket i en kastrull och täck med kallt vatten, dela moroten och löken grovt. Lägg ner i grytan kastrullen tillsammans med lagerblad och vitpepparkornen.

Låt detta koka försiktigt i 2 timmar, titta till det i i början och ta bort allt skum som bildas med en sked. Köttet skall lossna lätt från benet och kännas mört när det är klart.

Under tiden; skala och tärna rotfrukterna. Rotsellerin skalas lättast genom att använda en kniv,det sitter mycket jord i rotdelarna som är kvar så skär bort dem helt. Lägg allt i en bunke, täck med plastfolie och ställ i kylen under tiden köttet kokar klart.

När köttet är klart, lyft upp det och låt det svalna lite på en skärbräda. Sila kokspadet och ta bort lagerblad och pepparkorn, häll tillbaka spadet i kastrullen och lägg i buljongtärningen och de tärnade rotfrukterna. Eventuellt kan du behöva mer vatten i soppan, det ska minst täcka grönsakerna. Därefter är det ditt eget tycke och smak som avgör hur mycket vätska du vill ha i din soppa. Koka upp och låt koka försiktigt 10-15 minuter, beroende på hur stort du skurit rotfrukterna.


Ta bort benet från köttet och skär det i lagom bitar. När rotfrukterna är klara, lägg ner köttet rör runt och servera med en gott bröd och ost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar