Det här är en förenklad och uppsnabbad version av den klassiska skånska äppelkakan. Som enligt mig är en helt oslagbar äppeldessert. Jag gillar att steka brödet knaprigt, så att det händer lite i desserten.
Du kan antingen steka äpplena mjuka eller köra dem i mikrovågsugnen. Om du väljer att steka äpplena mjuka i en kastrull skall du börja med äpplena direkt. Vill du tillaga dem i mikron väntar du och gör det när toppingen steks.

4st Äpplen, ex Royal Gala
Topping
4st skivor Kavring
½ dl Mandel
6tsk Socker
4tsk malen Kanel
Vaniljkräm
1dl Vispgrädde
4 portioner Marsankräm enligt paketet
Börja med marsankrämen eftersom den behöver stå kallt för att tjockna till, gör den gärna lite tjockare än receptet.
Skala och skiva äpplena i ½ cm tjocka skivor, stek dem i kastrull utan lock på något över medelvärme, strö över ca ½ msk socker . Rör då och så tills alla är mjuka. Under tiden som äpplena steks mjuka börjar du med toppingen.

Om du mikrar äpplena är det dags att skala, skiva och köra dem i mikron nu. Det tar ca 1-2min på full effekt.
Vispa upp grädden och rör ner i marsankrämen, grädden får den att bli luftigare och lite fräschare.
Vid serveringen kan du ex servera i tjocka glas som jag gjort på bilden. Jag varvade äpplen med toppingen och lade sist en klick vaniljkräm med lite topping högst upp. Ett annat serveringsförslag är att du helt enkelt lägger en hög med äppelbitar på tallriken, häller över toppingen och klickar ut vaniljkrämen bredvid, eller ovanpå.
Hur du än väljer att servera blir det ljuvligt gott, en suverän höstdessert!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar