De flesta som känner mig vet att jag inte är mycket för "varianter" av maträtter. Heter en maträtt en viss sak så är det förknippat med vissa väl definierade ingredienser. När någon lägger till, drar ifrån eller byter ut ingredienser försvinner även rättigheten till att kalla receptet för originalet. Kyckling Marengo är dock så omgärdad av myter att jag undrar om rätten ens kom till på platsen för att fira Napoleons seger.
Kycklingklubbor har ett mycket saftigare kött än bröstfiléerna på kycklingen, likaså lårfiléerna. Oftast är de dessutom billigare, så när det är möjligt använder jag dem istället för bröstfiléer.
Recept, 8p
2st hela Kycklingar, alt 8st bröstfiléer/klubbor
8st Champinjoner
1st Gul lök
1st påse Steklök
1st Solovitlök
2dl Vitt vin
3st burkar Tomater
3krm Chilipulver
1st tärning Kycklingbuljong
Timjan
Rosmarin
Salt
Börjar med att lägga steklöken i varmt vatten, vilket gör det enklare att skala dem. Samt binder ihop örterna med ett snöre, då är det enkelt att dra upp dem och man slipper rota runt för att hitta trådiga timjanskvistar.

Stycka upp kycklingen.
(ni som har köpt filéer eller klubbor kan hoppa över det här momentet... ;)
Torka av kycklingdelarna genom att trycka med hushållspapper lätt på bitarna. Därefter steker jag champinjonerna i grytan och steklöken i en panna bredvid så att den får fin färg. När all vätska kokat ur champinjonerna lägger jag i smör, den hackade gula löken och pressar i vitlöken. Steklöken steker jag i smör i en panna bredvid samtidig. lyft upp champinjoner, lök och vitlök, respektive steklökarna när de har en fin färg. För champinjoner, lök å vitlök är det när champinjonerna är gyllenbruna och löken mjuk, och steklökarna skall ha gyllenbrun stekyta.

Låt det puttra ca 40-50 minuter, servera med ris
Detta ska jag prova i helgen! Ser riktigt gott ut!!!
SvaraRadera