söndag 4 september 2011

Fransk löksoppa eller Soupe à l'oignon


En stärkande och god soppa som passar perfekt i regnrusket som nu kommit till västsverige. Det är till och med en måltid som studenter klassar som billig. Blunda och njut av dofterna och du kan nästan föreställa dig att du befinner dig i 1800talets Paris i kvarteren runt "Le Halle" en höstkväll .

Egentligen behöver du bara fem ingredienser: Lök, vitlök, vatten, buljong och smör att steka i. Jag har lagt till några fler ingredienser för att "höja upp" soppan lite. Att lägga ner en ostmacka och gratinera är klassiskt franskt och riktigt riktigt gott. I de flesta recept skall ostmackan läggas ner i soppan och därefter gratineras, det går dock även utmärkt att gratinera brödet i ugnen eller micron innan du lägger det i soppan.


Recept, 4p

1,2L Vatten
1dl Vitt vin
1st Grönsaksbuljongtärning, alt köttbuljong
3st Gula lökar
½ Solo vitlök
½ Morot
2st Lagerblad
Timjan
Smör

4 skivor vitt bröd
Hårdost, ex präst eller cheddar

Börja med att sätta ugnen på ca 250grader om du skall gratinera brödet i den. Börja därefter skala och dela de gula lökarna på mitten och därefter skära dem i bågar. Börja från toppen och jobba dig ner mot roten, gör du så håller löken ihop och du slipper få löklager som släpper.

Stek den gula löken i kastrull på medelvärme i smöret och pressa i vitlöken, var försiktig med värmen så du inte bränner vitlöken. Om du har 6 steg på spisen skulle jag nog välja det 3e, stek under lock tills den gula löken har blivit mjuk. Dela moroten på mitten och skala den, dela den därefter på längden en gång. Den skall koka med i soppan, och om den skärs i stänger tycker jag att det blir lättare att ta upp den senare, och du har enbart två bitar att hålla reda på. 

När löken är mjuk häller du ner vinet, lagerbladen, timjankvistarna (alt torkad) och låter det koka upp utan lock. låt det puttra någon minut innan du häller på vattnet, buljongen och morotsstavarna. Lägg på locket och låt koka försiktigt under lock ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar. Ta upp och kasta lagerbladen, moroten och timjankvistarna.

Medan soppan småputtrar skär du upp brödskivorna och lägger på ost. När soppan är klar gratinerar du brödet, häller upp soppan och lägger ner en skiva bröd i varje skål.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar